Τα Απόλυτα Μελομακάρονα!!!

Ο τίτλος νομίζω μιλάει από μόνος του γι'αυτό δεν θα σας πω πολλά...μόνο ότι πρέπει να δοκιμάσετε όλοι αυτή τη συνταγή. Απίστευτα τραγανά και μελωμένα όσο δεν πάει... με την γεύση και τα αρώματα να πλημμυρίζουν τον ουρανίσκο.... Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε 😉😋🍪🍯🎄🌟

 

Υλικά:

 

1.000-1.150γρ. αλεύρι μαλακό

170γρ. σιμιγδάλι ψιλό

330γρ. λάδι

120γρ. φυτικό βούτυρο λιωμένο

225γρ. ζάχαρη

180γρ. χυμό πορτοκαλιού

70γρ. κονιάκ

2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι σόδα

1 κουτ.γλυκού κανέλα

1/2 κουτ.γλυκού γαρίφαλο

 

Για το σιρόπι:

700γρ.μέλι

480γρ. ζάχαρη

480γρ. νερό

 

Για το γαρνίρισμα:

1½κούπα ψιλοκομμένα καρύδια περίπου

 

Εκτέλεση:

 

Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, το βούτυρο, την ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και τα αρωματικά μας. Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε. Στο μείγμα των υγρών προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν και σταδιακά λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας και όχι ζυμώνοντας. Προσοχή! δεν ζυμώνουμε για να μην βγει το λάδι. Η ζύμη μας θέλουμε να μην είναι ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και σφιχτή. Όταν είναι έτοιμη πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε, τα χαράζουμε ή τα τρυπάμε ελαφρά από πάνω και τα τοποθετούμε σε ταψί.

Ψήνουμε στους 170° βαθμούς αέρα με αντιστάσεις για 30΄περίπου, ή ώσπου να πάρουν βαθύ χρυσό χρώμα.

Όσο ψήνονται ξεκινάμε να ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό για ακριβώς 5’λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό όποτε χρειάζεται. Περιχύνουμε το σιρόπι στα μελομακάρονα όπως είναι μέσα στο ταψί (εννοείται αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί προηγουμένος). Ζεστό δηλαδή σιρόπι και καυτά μελομακάρονα. Όταν έχουν ρουφήξει σχεδόν το μισό σιρόπι (μετά από 5' λεπτάκια περίπου δηλαδή) τα αναποδογυρίζουμε με πολύ προσοχή να μην μας σπάσουν επειδή είναι ζεστά και τα αφήνουμε να σταθούν, ώσπου να κρυώσουν εντελώς. Τέλος παίρνουμε τα μελομακάρονα ένα-ένα, τα γυρίζουμε πάλι από την "καλή" πλευρά τους κι έτσι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια, πασπαλίζουμε  με καρύδι ώστε να κολλήσει. Διατηρούνται καλά σκεπασμένα με μεμβράνη τροφίμων. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές σε όλους μας ☺!!! 

Λίγα μυστικά ακόμα:

* Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ελαιόλαδο είτε σπορέλαιο, ανάλογα τι τελικό αποτέλεσμα θέλετε για να πετύχετε. Το μεν ελαιόλαδο επεμβαίνει λίγο παραπάνω στο γευστικό αποτέλεσμα κάνοντας τα μελομακάρονα λίγο πιο "βαριά", είναι όμως ότι πιο υγειινο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε... Το δε σπορέλαιο γευστικά είναι πολύ πιο "ελαφρύ" αφήνοντας όλα τα αρώματα και τις γεύσεις της συνταγής να φανούν καλύτερα. 
** Μία άλλη λύση που μπορείτε να κάνετε σχετικά με το λάδι είναι να το μοιράσετε... Να χρησιμοποιήσετε δηλαδή μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο. Προσοχή! Αναφέρομαι στην ποσότητα του λαδιού και μόνο, το βούτυρο θα μπει κανονικά! 

Σχόλια