Μακαρονόπιτα της γιαγιάς!!!

Μία πεντανόστιμη πίτα που η γιαγιά μου συνήθιζε να μας φτιάχνει την εβδομάδα της Τυρινής. Τραγανό φύλλο εξωτερικά και αφράτη, τυρένια γέμιση από μακαρόνια και μπεσαμέλ εσωτερικά. Φτιάχνεται με απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας και μπορεί να ταΐσει και να χορτάσει πολλάαα άτομα. Με την συνοδεία μιας σαλάτας είναι ένα κανονικότατο πλήρες γεύμα. Δοκιμάστε την….

 

Υλικά:

Για το φύλλο :

400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

240 γρ. νερό ζεστό

½ κουτ.σούπας ξύδι

1 κουτ.γλυκού αλάτι

1 κουτ.σούπας ελαιόλαδο

70 ml ελαιόλαδο

40 γρ βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση :

1 Μακαρόνια Νο 5 ή 3

600 γρ. φέτα

Αλάτι

Για τη μπεσαμέλ

1 λίτρο γάλα

3 κουτ.σούπας αλεύρι

2 κουτ.σούπας βούτυρο ή φυτίνη

3 αυγά ξεχωριστά κρόκοι από ασπράδια

λίγο μοσχοκάρυδο

αλάτι 

πιπέρι

 

 

Εκτέλεση:

 

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό με το ξύδι, το αλάτι, το ελαιόλαδο (1 κουταλιά) και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας πρώτα με το σύρμα και στη συνέχεια με τα χέρια. Πλάθουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στο μπολ. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα περίπου. Αφού περάσει η ώρα βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζω σε 8 μπάλες. Ανοίγουμε την κάθε μία σε διάμετρο 15-20 εκατοστών περίπου. Σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο με το λιωμένο βούτυρο και τοποθετούμε τις ζύμες ανά τέσσερις την μια πάνω από την άλλη και ενδιάμεσα αλείφουμε με το βουτυρόλαδο. Τις βάζουμε σκεπασμένες στο ψυγείο για 15 λεπτά. Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και ξεκινάμε να ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.

Για την μπεσαμέλ βάζουμε το γάλα με το βούτυρο σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά, κρατώντας μισή κούπα περίπου από το γάλα την οποία ρίχνουμε σε ένα μούλτι μαζί με τους κρόκους, το αλεύρι και το μοσχοκάρυδο. Τα χτυπάμε όλα αυτά μαζί και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει (δεν την θέλουμε πολύ σφιχτή για να βγει αφράτη η πίτα μας). Μόλις είναι έτοιμη την ρίχνουμε στα μακαρόνια που προηγουμένως έχουμε στραγγίξει και ξεπλύνει και ανατεύουμε. Ρίχνουμε τα τυριά κ ανακατέυομαι ξανά. Τέλος χτυπάμε τα ασπράδια που είχαμε κρατήσει σε μαρέγκα και την ρίχνουμε μέσα στο μείγμα με τα μακαρόνια ανακατεύοντας απαλά για να μην χάσει τον όγκο της. Παίρνουμε την μία πεντάδα με τα φύλλα και την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο πάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Το στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί  (κανονικά την φτιάχνω στο ταψί του φούρνου, αλλά αυτή την φορά χρησιμοποίησα δυο μικρότερα) που προηγουμένως έχουμε λαδώσει καλά με το μείγμα που είχαμε φτιάξει. Ρίχνουμε μέσα όλη την γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία με πριν. Χαράζουμε, λαδώνουμε και ραντίζουμε την πίτα μας με νεράκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° βαθμούς για περίπου 45'λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει πάνω κάτω. Καλή επιτυχία ☺

 


(συγχωρέστε μου την φωτογραφία, είναι ότι πρόλαβα να φωτογραφίσω για να έχετε μία εικόνα)

Σχόλια